Trwa pora na czerpanie tego, co najlepsze z owoców i warzyw. Nie przegapmy sezonu na koktajle i pijmy je na zdrowie!
Koktajl cytrusowy
Lista składników:
- 2 mandarynki,
- 1 kiwi, 1 banan,
- 1 duża pomarańcza,
- 1 grejpfrut,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy.
Wykonanie
Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.
Koktajl arbuzowy
Lista składników:
- 1,5 kg arbuza,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki soku z limonki,
- 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty,
- 3 szklanki zimnej wody,
- 1 szklanka kostek lodu.
Wykonanie
Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować w blenderze z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać słodzik. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Koktajl owocowy
Lista składników:
- 1 dojrzały ananas
- 3 pomarańcze
- ½ cytryny
- 3-4 banany
- 1 jabłko
- 1 litr wody mineralnej.
Wykonanie
Wszystkie owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Wszystkie owoce połączyć w blenderze. Dolać wodę i zmiksować na najwyższych obrotach kilka minut.